Connect with us

Hi, what are you looking for?

MEDIA RANIA

Komuniti

Pakar: Operasi Sanitasi Awam Bertentangan Garis Panduan CDC Dan WHO

Kongsikan Artikel Ini

Pakar kesihatan awam Lokman Hakim menyertai kenyataan pakar lain yang mempersoalkan keberkesanan operasi sanitasi awam besar-besaran dalam mengekang Covid-19.

Kenyataan Lokman hadir selepas Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Zuraida Kamaruddin dan Ketua Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia, Hamdan Wahid dalam sidang media baru-baru ini mempertahankan operasi sanitasi awam yang dijalankan.

“Dalam sidang media tersebut juga jelas KP Bomba mengatakan operasi sanitasi awam di bawah KPKT yang diselaraskan oleh Bomba Malaysia dibuat berdasarkan saranan WHO dan CDC-Atlanta (Pusat Penyakit Berjangkit Amerika Syarikat).

“Saya ingin tahu, dokumen CDC dan WHO (Pertubuhan Kesihatan Sedunia) yang mana dimaksudkan oleh beliau?” soal Lokman yang merupakan Profesor Kesihatan Awam di Universiti Perubatan Antarabangsa, Kuala Lumpur.

“Kawasan luar

• Penyemburan produk pembersih atau desinfektan di kawasan luar – seperti di tempat pejalan kaki, jalan, atau penutup tanah – tidak perlu, tidak berkesan, atau tidak disyorkan.

• Permukaan yang selalu disentuh yang diperbuat daripada plastik atau logam, seperti palang, struktur permainan, dan pagar, harus dibersihkan secara berkala.

• Tidak digalakkan membersihkan dan membasmi kuman permukaan kayu (seperti struktur permainan kayu, bangku, meja) atau penutup tanah (seperti mulsa dan pasir). “

Lokman mengatakan bahawa garis panduan itu sama sekali bertentangan dengan SOP yang dikeluarkan oleh kementerian Julai lalu.

“Jadi, panduan CDC mana yang dimaksudkan KP Bomba?” soalnya.

Dia mengatakan bahawa dia tidak menemui garis panduan WHO yang menyarankan agar sanitasi dijalankan di “bahu jalan sehingga ke dinding luar bangunan/premis atau pagar yang merangkumi perabot jalan seperti papan tanda, sisi jalan (kerb side), penghadang (guard rail) termasuk tiang lampu, lampu isyarat serta meliputi tempat awam yang terbuka atau lokasi kunjungan orang awam seperti laluan siar kaki, jejantas, taman awam, taman permainan, pasar awam, kemudahan awam, hab-hab pengangkutan awam serta di pusat tong sisa pepejal”.

“Malah apa yang saya tahu, garis panduan sementara WHO bertajuk ‘Cleaning and Disinfection of Environmental Surfaces in The Context of Covid-19’ bertarikh 15 Mei 2020 jelas menyatakan “menyembut atau fogging bahan kimia tertentu seperti formaldehid, agen berasaskan klorin atau amonium kuarter, tidak digalakkan kerana kesan buruk terhadap kesihatan,” katanya.

Lokman mengatakan bahawa dia terpanggil mempertahankan Prof Dr Adeeba Kamarulzaman, yang baru saja dilantik oleh WHO ke Lembaga Sains WHO, badan tertinggi kepemimpinan ilmiah WHO, kerana dia juga antara yang pertama mempertanyakan keberkesanan aktiviti sanitasi awam.

Adeeba sebelum ini menyorot bahawa CDC sejak April telah mengemas kini garis panduan untuk memberi nasihat agar tidak dilakukan operasi sanitasi berskala besar sebagai langkah pencegahan Covid-19.

Dia mengatakan bahawa operasi berskala besar itu adalah pembaziran sumber daya yang terhad yang dapat digunakan dengan lebih baik untuk membeli peralatan lain yang diperlukan dalam perang melawan Covid-19.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jangan lupa baca ini...

Komuniti

Kongsikan Artikel IniWANGSA MAJU, 15 Jan – Menjelang tibanya sambutan Tahun Baharu Cina dalam tempoh dua minggu lagi, masyarakat Cina setempat telah mula membuat...

Komuniti

Kongsikan Artikel IniKUANTAN, 5 Jan – Kecewa dengan tindakan terlalu perlahan pihak berkuasa membaiki jalan rosak di sepanjang Jalan Beserah, dekat Kuantan, ahli dewan...

Komuniti

Kongsikan Artikel IniMENTAKAB, 2 Jan – Ahli Parlimen Wangsa Maju, Datin Paduka Dr Tan Yee Kew bersama kepimpinan KEADILAN Cabang Wangsa Maju turun ke...

Komuniti

Kongsikan Artikel IniPUTATAN, 30 Dis – Hari ini satu taklimat persediaan menghadapi luruan monsun telah diadakan dan dihadiri 35 wakil Skuad Bencana Alam Parlimen...

Copyright © 2021 Media Rania