Connect with us

Hi, what are you looking for?

MEDIA RANIA

Nasional

Kartel Polis: PDRM Tak Campur Tangan, Serah Pada EAIC

Kongsikan Artikel Ini

Polis mengambil pendirian untuk tidak campur tangan dan menyerahkan siasatan berhubung isu kartel dalam PDRM kepada pihak ketiga.

Menurut Ketua Polis Negara Acryl Sani Abdullah Sani, polis telah menghantar surat kepada Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan (EAIC) untuk mempelawanya membuat siasatan terhadap dakwaan berkenaan.

“Kita sudah beri surat kepada EAIC untuk siasat perkara tersebut. Kami hands off (tidak campur tangan).

“Biarlah pihak ketiga datang membuat siasatan secara telus, kerana saya ingin jelaskan bahawa dari dulu sehingga sekarang PDRM ini sebenarnya adalah anggota masyarakat.

“EAIC ini satu suruhanjaya. Saya percaya ia satu organisasi yang mempunyai reputasi baik,” katanya.

Dia berkata demikian pada sidang media khas di Bukit Aman petang tadi, apabila diminta mengulas sekiranya dia akan menyiasat berkenaan dakwaan kartel dibuat bekas ketua polis negara Abdul Hamid Bador.

Pada Mac lalu,Abdul Hamid mendedahkan wujudnya kartel serta amalan menerima rasuah daripada sindiket jenayah, yang membabitkan sehingga ke peringkat atasan PDRM.

Kartel yang dikatakan terdiri daripada anggota polis muda yang bersekongkol untuk menyingkirkannya, turut dikatakan bercita-cita untuk menguasai pasukan polis untuk kepentingan peribadi mereka.

Pendedahan itu mencetuskan pelbagai reaksi, antaranya oleh ahli politik pembangkang, menteri dalam negeri sendiri, serta badan peguam yang turut meminta RCI ditubuhkan.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jangan lupa baca ini...

Nasional

Kongsikan Artikel IniPUTRAJAYA, 5 Dis – Bermula 1 Januari depan, cabutan khas nombor ramalan dikurangkan kepada lapan kali setahun berbanding 22 kali pada era...

Nasional

Kongsikan Artikel IniPUTRAJAYA, 5 Dis – Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini mempengerusikan mesyuarat khas Kabinet Kerajaan Perpaduan di Perdana Putra di...

Ekonomi

Kongsikan Artikel IniKUALA LUMPUR, 5 Dis – Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli menjelaskan tumpuan segera beliau ialah membantu menyediakan Bajet 2023. Katanya, penyediaan belanjawan itu...

Nasional

Kongsikan Artikel IniPUTRAJAYA, 5 Dis – Rafizi Ramli menafikan dakwaan mengugut untuk ‘mencari’ Ketua Pesuruhjaya, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Tan Sri Azam Baki...

Copyright © 2021 Media Rania - LIVE ON NEW SERVER