Connect with us

Hi, what are you looking for?

MEDIA RANIA

Komuniti

‘Ampun Tuanku..Tolong Tuanku, Rakyat Susah Tuanku’, Rayu Azizi Sambil Menangis Kepada Agong

Kongsikan Artikel Ini

Rayuan penuh emosi seorang lelaki kepada Yang di-Pertuan Agong dan Raja-Raja Melayu untuk campur tangan dalam situasi Covid-19 yang semakin buruk di negara ini menjadi tular.

Pemanggil hanya mahu dikenali sebagai Azizi, membuat rayuan melalui panggilan telefon dalam satu sesi YouTube secara langsung yang dihoskan oleh Timbalan Presiden Otai Reformis, Mustapa Mansor Amer Mohd Isa.

Dalam rayuan itu, Azizi menyatakan kerajaan seolah-olah tidak mampu mengendalikan keadaan semasa Covid-19 yang terus mencatat lonjakan dalam jumlah kes, kematian, dan kluster sejak seminggu lalu.

Katanya, pelaksanaan sekatan penuh ketika perintah kawalan pergerakan (PKP) 3.0 hanya akan melumpuhkan perniagaan kerana tidak ada insentif yang diumumkan.

“Kalu bolehlah, buka baliklah Parlimen. Saya mohonlah Raja-Raja Melayu tengoklah rakyat kat bawah ni, campur tanganlah. Ampun Tuanku..tolong Tuanku, rakyat susah Tuanku.

“Saya susah, saya nak bayar duit kereta pun tak boleh nak bayar, bisnes takde. Macam mana saya nak hidup. Tak ada langsung insentif daripada kerajaan.

“Mohonlah Tuanku, sembilan Raja ni tolonglah buat sesuatu. Sultan ni payung rakyat. Tolonglah, tolong bantu rakyat kat bawah ni. Dengarlah rintihan rakyat kat bawah ni,” rayunya sambil memaklumkan bukan dia saja yang susah malah ramai lagi yang menderita.

Azizi turut merayu semua Sultan untuk bersidang dan berbincang bagaimana untuk membantu mengatasi masalah ini.

Parlimen digantung sejak 12 Januari lalu berikutan pengisytiharan darurat selama lapan bulan untuk menangani wabak Covid-19.

Darurat akan berlangsung sehingga 1 Ogos atau satu tarikh yang lebih awal sekiranya kes Covid-19 berjaya dikurangkan dan stabil.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jangan lupa baca ini...

Nasional

Kongsikan Artikel IniPUTRAJAYA, 5 Dis – Bermula 1 Januari depan, cabutan khas nombor ramalan dikurangkan kepada lapan kali setahun berbanding 22 kali pada era...

Nasional

Kongsikan Artikel IniPUTRAJAYA, 5 Dis – Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini mempengerusikan mesyuarat khas Kabinet Kerajaan Perpaduan di Perdana Putra di...

Ekonomi

Kongsikan Artikel IniKUALA LUMPUR, 5 Dis – Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli menjelaskan tumpuan segera beliau ialah membantu menyediakan Bajet 2023. Katanya, penyediaan belanjawan itu...

Nasional

Kongsikan Artikel IniPUTRAJAYA, 5 Dis – Rafizi Ramli menafikan dakwaan mengugut untuk ‘mencari’ Ketua Pesuruhjaya, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Tan Sri Azam Baki...

Copyright © 2021 Media Rania - LIVE ON NEW SERVER