Connect with us

Hi, what are you looking for?

MEDIA RANIA

Pendapat

Isu Palestin Buat Mahiaddin Terus Jadi Bahan Ketawa Dunia

Kongsikan Artikel Ini

PENDAPAT, 17 Mei – Seorang pengguna media sosial wanita telah membuat satu video pendek mentertawakan Perdana Menteri, Mahiadddin Md. Yassin kerana menyumbangkan 1 juta pelitup muka kepada Palestin.

Pada mulanya beliau menyangka laporan itu adalah berita palsu memandangkan di Palestin ketika ini sedang berlaku pertempuran antara rakyat Palestin dengan zionis Yahudi.

Tetapi, setelah memeriksanya dan mendapati ia berita yang sahih, beliau terus ketawa terbahak-bahak.

“Ya Rabbi, buat apa wei pelitup muka…aku tak faham betul la…

“Ingat hantar bom ke, apa ke atau bantuan perubatan ke…,” katanya sambil ketawa lagi.

Menurut beliau, penghantaran 1 juta pelitup muka, 500 ribu pelindung muka dan 500 ribu sarung tangan getah ke Palestin seperti yang diumumkan Perdana Perdana Menteri ketika rakyat negara itu bertempur dengan zionis Yahudi adalah berita paling lawak sekali.

“Kerajaan apalah yang kita ada ini…

“Paling lawak sekali drama PM, face mask juga yang nak dibantu.

“Mereka bom pun tak takut, nak buat apa dengan pelitup muka tu? ” tambah wanita itu meneruskan lagi ketawanya.

Beliau kemudian mengakhiri dengan kata-kata – Buat malu betullah kerajaan kita ni…

Sebelum ini pun sebenarnya ramai yang memperlekehkan Mahiaddin berikutan pengumuman bantuan yang diumumkan Mahiaddin itu.

Mengumumkan bantuan untuk melawan Covid19 kepada rakyat Palestin di ketika mereka sedang bertempur mempertahankan tanahair dengan mempertaruhkan nyawa melawan zionis Yahudi, malah sudah ratusan terkorban serta ribuan yang cedera, memang ternampak tidak sesuai dan kurang kena.

Yang diperlukan mereka, kalau pun tidak mampu menghantar senjata, setidak-tidaknya adalah bantuan perubatan atau beberapa juta ringgit bantuan kewangan.

Dalam hujan peluru dan bom di sana sini, untuk apa pelitup muka, pelindung muka dan sarung tangan buat warga Palestin?

Yang nyata di sini, semua ini adalah gambaran jelas ketidakmampuan total Mahiaddin sebagai seorang ketua kerajaan bagi Malaysia.

Beliau bukan saja tidak mampu memikir bantuan yang wajar bagi rakyat Palestin atas kapasiti sebagai seorang pemimpin Islam terhadap rakan seagama yang ditimpa musibah, lebih daripada itu ia juga memperlihatkan sedang kontangnya dana negara sehingga bantuan apa pun tidak mampu diberikan kepada negara lain.

Selain memberi pertolongan kepada rakyat sendiri seperti bantuan kewangan dan melanjutkan moratorium juga tidak mampu, meskipun dalam fasa PKP 3.0 sedang berlangsung sekarang, lebih malang lagi untuk membantu negara lain pun sudah hilang keupayaannya.

Sampai bila kita harus dimalukan dengan ada Perdana Menteri sebegini?

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jangan lupa baca ini...

Pendapat

Kongsikan Artikel IniKENYATAAN MEDIA TIMBALAN KETUA PENERANGAN KEADILAN Oleh: Razeef Rakimin Ahad 04 Disember 2022 SANUSI KETERLALUAN LABEL PENYOKONG SENDIRI SEBAGAI PENGEMIS, BODOH Saya...

Pendapat

Kongsikan Artikel IniPENDAPAT, 4 Dis – Terasa lucu pula bila membaca kenyataan Mahiaddin Md Yasin yang mengecam susunan kabinet Anwar Ibrahim sebagai paling mengecewakan...

Pendapat

Kongsikan Artikel IniPENDAPAT, 2 Dis – Subsidi dan pembaharuan fiskal dijangka menjadi cabaran paling besar kepada kerajaan baharu di bawah pimpinan Perdana Menteri ke-10,...

Pendapat

Kongsikan Artikel IniPENDAPAT, 1 Dis – Meneliti perbualan telefon Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan Presiden Turkiye, Recep Tayyip Erdogan yang merakamkan ucapan tahniah beberapa...

Copyright © 2021 Media Rania - LIVE ON NEW SERVER