Connect with us

Hi, what are you looking for?

MEDIA RANIA

Ekonomi

Jangan Jual Saham Tampung Defisit Belanjawan!

Kongsikan Artikel Ini

PETALING JAYA, 10 Mei – Pakar ekonomi menyuarakan kebimbangan berhubung beberapa urusan kerajaan, termasuk penjualan saham dalam syarikat milik kerajaan (GLC) sejak tiga minggu kebelakangan ini.

Mereka berkata, kerajaan akan berdepan risiko beban hutang yang berlebihan ketika tiada sidang Parlimen untuk meneliti perkara itu.

Pakar ekonomi merangkap Ahli Parlimen Subang, Wong Chen yang juga anggota jawatankuasa pilihan khas Parlimen bagi kewangan dan ekonomi, berkata kenaikan hutang negara melalui penerbitan bon bermaksud penggunaan lebih banyak hasil cukai dan dividen Petronas akan dikenakan kadar faedah.

“Kita sudah membayar sekitar RM35 bilion setahun untuk kadar faedah sahaja, dan jumlah hutang pokok semakin besar setiap tahun,” kata beliau.

Katanya, dana itu sepatutnya boleh digunakan dengan tujuan lebih baik untuk perbelanjaan pendidikan dan kesihatan, dalam pada kenaikan hutang yang akan menyuramkan prospek kewangan bagi generasi akan datang.

Namun, beliau juga menjangkakan akan ada lebih banyak bon yang diterbitkan dalam waktu dekat, berdasarkan rekod kerajaan.

“Kerajaan ini tidak menunjukkan perbelanjaan berhemah atau kebertanggungjawaban,” tambah beliau.

Sementara itu, mengulas mengenai persidangan Parlimen, beliau menjelaskan penerbitan sukuk memerlukan persetujuan Parlimen, kerana ia diterbitkan secara langsung oleh kerajaan.

Katanya, memandangkan sidang Parlimen ditangguhkan masyarakat sekarang hanya boleh bergantung kepada Ketua Audit Negara untuk memastikan ketelusan dan kebertanggungjawaban.

Pakar ekonomi dari Universiti Tun Abdul Razak, Barjoyai Bardai berkata, peningkatan hutang kerajaan melalui penerbitan bon, seperti Sukuk Kelestarian yang diumumkan bulan lalu, sesuatu yang dijangkakan dan boleh diterima, selepas menteri kewangan mengumumkan kerajaan merancang untuk meminjam RM60 bilion bagi menampung defisit Belanjawan 2021.

“Kita jangkakan kerajaan akan membuat pinjaman, dan mereka memang membuat pinjaman,” katanya.

Namun, beliau mempersoalkan penjualan aset milik kerajaan.

“Kerajaan telah menjual banyak aset berharga, seperti (saham) IHH Healthcare Bhd, dan sekarang kerajaan mahu menjual Telekom. Bagi saya ini adalah permata yang sangat berharga, dan tidak boleh dijual hanya untuk menampung belanjawan,” katanya.

Beliau berkata, dalam jangka masa panjang kerajaan tidak sepatutnya menggunakan institusi ini sebagai alat untuk membiayai perbelanjaan mereka.

Pakar ekonomi lain, Yeah Kim Leng berkata, dengan hutang yang lebih tinggi, nisbah hutang daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) kerajaan kini mencecah had maksimum iaitu 60%.

Beliau berkata, sekiranya kerajaan mencapai had berkenaan, persetujuan Parlimen diperlukan bagi menaikkan kadar had siling hutang negara.

Kenaikan hutang negara juga membawa maksud kerajaan perlu menaikkan cukai dan menyasarkan lebih banyak pendapatan untuk menampung pembayaran hutang, berbanding perbelanjaan untuk tujuan pembangunan.

“Selain generasi mendatang yang terbeban dengan hutang yang tinggi, kerajaan yang memiliki hutang yang tinggi juga akan kurang fleksibiliti bagi berdepan dan menangani krisis di masa depan,” tambah beliau.

Dalam pada itu, beliau juga berharap ketelusan yang penuh dalam hal-hal berkaitan dengan pinjaman kerajaan dan penjualan aset.

“Kerajaan juga harus memastikan semua perbelanjaan operasi dan pembangunan dilaksanakan dengan berkesan dan berhemah dengan sifar atau ketirisan yang minimum.”

Banyak perdebatan ditimbulkan mengenai langkah kewangan Putrajaya baru-baru ini dengan beberapa pihak mempersoalkan kuasa kerajaan yang membuat keputusan tanpa persetujuan Parlimen.

Bulan lalu, satu ordinan diwartakan yang membolehkan perdana menteri, ketua menteri atau menteri besar menggunakan Kumpulan Wang Disatukan tanpa persetujuan Parlimen atau DUN dalam tempoh darurat.

Bekas perdana menteri Najib Razak dalam catatan Facebook berkata, sejak pertengahan April, kerajaan telah mengumpulkan sejumlah RM38.7 bilion melalui penjualan aset dan bon.

Beliau menyenaraikan langkah kewangan berikut dalam tempoh tiga minggu kebelakangan ini:

15 April: Khazanah Nasional Bhd menyelesaikan penjualan 53.8 juta saham Telekom Malaysia Bhd pada kadar RM5.80 sesaham, meningkatkan pendapatan kasar RM312 juta.

22 April: Kerajaan memberi harga Sukuk Kelestarian, sekuriti pertama seumpamanya di dunia dalam denominasi dolar Amerika Syarikat (AS) membabitkan terbitan sekuriti bertempoh matang 10-tahun dan 30-tahun dengan masing-masing bernilai USD800 juta (RM3.3 bilion) dan USD500 juta (RM2.1 bilion)

23 April: Petronas mengumpulkan USD3 bilion dari penawaran bon untuk membiayai semula hutang dan untuk tujuan korporat yang lain.

27 April: Kerajaan menggunakan RM5 bilion dari Kumpulan Wang Amanah Negara (KWAN).

6 Mei: Khazanah mengumpulkan RM4.1 bilion lagi dari penerbitan sukuk.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jangan lupa baca ini...

Ekonomi

Kongsikan Artikel IniSEREMBAN, 24 Sep – Kerajaan Pakatan Harapan (PH) Negeri Sembilan terus mencatat sejarah tersendiri apabila menerima Sijil Audit Negara pada hari yang...

Negeri

Kongsikan Artikel IniBATU PAHAT, 23 Sep – Dua pusat pemindahan sementara (PPS) masih dibuka di negeri ini, membabitkan daerah ini dan juga Pontian setakat...

Ekonomi

Kongsikan Artikel IniKUALA LUMPUR, 21 Sep – Nilai ringgit terus menyaksikan aliran menjunam apabila mencatat paras terendah sepanjang masa berbanding dolar Amerika Syarikat (AS)...

Ekonomi

Kongsikan Artikel IniKUALA LUMPUR, 20 Sep – Ringgit ditutup rendah berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) berikutan harga minyak yang merosot dan tekanan yang ditingkatkan...

Copyright © 2021 Media Rania - LIVE ON NEW SERVER