Connect with us

Hi, what are you looking for?

MEDIA RANIA

Politik

Shafie: Saya Tidak Obses Untuk Jadi PM

Kongsikan Artikel Ini
Presiden Parti Warisan Sabah (Warisan), Datuk Seri Mohd Shafie Apdal mengakui dirinya tidak obses untuk menjadi Perdana Menteri meskipun pernah dicalonkan untuk memegang jawatan itu.
Beliau berkata, pada ketika itu apa yang difikirkan ia adalah satu perubahan yang baik jika pemimpin nombor satu negara datang daripada luar Semenanjung kerana tidak pernah sebelum ini wakil dari Sabah atau Sarawak yang memegang jawatan tersebut.
“Takkanlah selama ini pemimpin negara hanya berada di Kedah, Johor, Pulau Pinang atau Pahang sahaja,” katanya ketika menjadi tetamu IG Live Sinar bertajuk Calon PM ke-9 Masih Samar yang disiar secara langsung melalui platform media sosial Sinar Harian pada malam Jumaat.
Program yang berlangsung selama sejam itu dikendalikan Nurul Riduan Nor Ashaha.
Mengulas lanjut, Mohd Shafie berkata, pencalonan beliau sebagai Perdana Menteri itu turut disuarakan Presiden Parti Amanah Negara (Amanah), Mohamad Sabu dan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng dalam satu pertemuan yang turut dihadiri Tun Dr Mahathir Mohamad selepas kerajaan Pakatan Harapan (PH) jatuh.
“Perkara ini berlaku di kediaman rasmi kerajan negeri Sabah di Kuala Lumpur.
“Saya tidak tahu pun mesyuarat yang diadakan hari itu mencadangkan untuk menamakan saya sebagai calon,” katanya.
Bagaimanapun Mohd Shafie berkata, tidak sampai seminggu, sokongan yang dibuat Mohamad dan Gua Eng yang mewakili PH berubah menjadi sebalik.
Katanya, perubahan itu dimaklumkan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim kepadanya selepas PH mengadakan mesyuarat.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jangan lupa baca ini...

Copyright © 2021 Media Rania - LIVE ON NEW SERVER