Connect with us

Hi, what are you looking for?

MEDIA RANIA

Antarabangsa

Kremlin Nafi Dakwaan Navalny “Kurang Sihat”

Kongsikan Artikel Ini

MOSCOW: Perkhidmatan Penjara Rusia (FSIN) mengatakan pengkritik Kremlin, Alexey Navalny dalam keadaan “sihat secara umum” setelah pasukan aktivis menyatakan kebimbangan mengenai keadaan fizikalnya dan mengatakan mereka dilarang untuk melihatnya.

Navalny telah mengemukakan dua permohonan kepada pegawai penjara Rusia melalui peguamnya yang meminta akses kepada doktor pilihannya dan meminta pihak berkuasa menghentikan dakwaan “penyiksaan oleh kurang tidur.”

Pada hari Khamis, FSIN mengatakan bahawa dia dan tahanan lain di wilayah Vladimir negara itu, di mana Navalny ditahan, menerima pemeriksaan perubatan pada hari Rabu atas permintaan narapidana, menurut media TASS. Aktivis anti-rasuah itu “dalam keadaan sihat dan stabil,” kata kenyataan FSIN.

Tetapi akuan Navalny sangat berbeza. Pasukannya pada hari Khamis menerbitkan permohonannya untuk rawatan perubatan secara dalam talian, dengan pesan yang menyertakan: “Kami menuntut agar akses doktor ke Alexey segera dijamin, rawatannya harus dimulakan, dan penyiksaan akibat kurang tidur harus dihentikan.”

Dalam permintaannya, Navalny mengatakan keadaannya bertambah buruk dan “sakit teruk telah merebak ke kaki kanan saya yang kehilangan sensasi dari betis ke bawah.” “Saya mengalami kesukaran untuk berjalan. Perkembangan klasik penyakit yang berkaitan dengan saraf yang terjepit jika tidak ada rawatan yang tepat dapat diperhatikan,” katanya. Navalny meminta agar penjara “memberi saya peluang untuk menjalani rawatan yang disyorkan kepada saya oleh pakar A.N. Barinov.”

Kemudian pada hari Khamis dalam siaran langsung YouTube, Leonid Volkov, ketua staf Navalny, mengatakan pasukan undang-undangnya merancang untuk mengunjungi Navalny setiap hari kerana masalah kesihatan.

Isteri Navalny, Yulia Navalnaya, juga mengajukan permohonan langsung kepada Presiden Rusia Vladimir Putin pada hari Khamis, menuntut suaminya segera dibebaskan. Seorang pengkritik pemerintah dan pemberontak anti korupsi yang terang-terangan, Navalny telah lama menjadi duri di pihak Putin, yang menimbulkan kebimbangan akan keselamatannya di negara ini.

Aktivis itu hampir mati setelah dia diracun dengan agen saraf Novichok pada Ogos lalu. Siasatan bersama oleh CNN dan kumpulan Bellingcat melibatkan Perkhidmatan Keselamatan Rusia (FSB) dalam keracunan Navalny.

Rusia menafikan terlibat dalam keracunan itu, tetapi beberapa pegawai Barat dan Navalny sendiri telah secara terang-terangan menyalahkan Kremlin.

Navalny kembali ke Rusia pada Januari setelah lima bulan tinggal di Jerman, di mana dia telah pulih. Pasukan undang-undang Navalny memberitahu CNN pada hari Rabu bahawa dia telah mengadu pada minggu lalu tentang sakit belakang dan pada hari Selasa mula merasa mati rasa di salah satu kakinya.

Vadim Kobzev, salah seorang peguam aktivis, memberitahu CNN bahawa dia dan rakannya Olga Mikhailova sedang menunggu di jajahan penalti No.2 di Pokrov di wilayah Vladimir untuk melihat Navalny untuk lawatan yang dijadualkan pada hari Rabu.

Setelah beberapa jam menunggu mereka tidak dibenarkan berjumpa dengannya. Pasangan itu diberitahu bahawa lawatan itu dibatalkan kerana “langkah-langkah rejim.” “Apa di sebalik ini, kita tidak tahu,” kata Kobzev. – CNN

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jangan lupa baca ini...

Copyright © 2021 Media Rania - LIVE ON NEW SERVER